Tarım İlacı (Pestisit) Nedir?

Tarım İlacı (Pestisit) Nedir?

Tarım İlacı (Pestisit) Nedir? Günümüzde herkesin ortak fikri organik meyve ve sebzelere ulaşımın zor olduğu yönündedir. Bunun en büyük sebepleri olarak da zehirlenmiş topraklar, genetiği değiştirilmiş tohumlar ve tarım ilaçları öne sürülür. Bunlar kesinlikle doğruluk payı olan sebeplerdir. Uzun vadede insan sağlığında yıkıcı etkilere sebep olacak kimyasalların vücuda nüfuz etmesinde katkıda bulunurlar. Bu yazımızda tarım ilaçları hakkında detaya ineceğiz.

Tarım ilaçlarının insan sağlığına oldukça zararlı olduğu bilinmesine rağmen neden kullanıldığı pek bilinmez. İlaç kullanmanın altında yatan sebeplerin nerede ise hepsi maddi sebeplerdir. Daha çok, daha güzel görünümlü mahsul elde edebilmek ve bu mahsulleri dış etkenlerden korumaktır. Genel olarak kaybın önüne geçmek için tarım ilaçları kullanılıyor gibi düşünülse de uzun vadede daha büyük kayıplara yol açmaktadır.

Pazarlardan, marketlerden ve manavlardan alıp soframıza getirdiğimiz sebze ve meyvelerin birçoğu yetiştirilirken bu ilaçlara maruz kalmaktadır. 60 sayısında daha fazla çeşitte olan bu ilaç yelpazesi meyveyi korurken kimyasal kalıntılar da bırakmaktadır. Bu noktada tüm sorumluluk çiftçilerin ellerine kalıyor ve birçoğu da kültürleri haline gelmiş ilaçları kullanmaktan vazgeçmiyor.

Tarım İlaçları Tam Olarak Nedir?

Tarım ilaçları pestisit olarak ifade edilen bir gruba dahildir. Pestisitler, istenmeyen organizmaları ortadan kaldırmak veya kontrol altında tutmak için kullanılan maddelere veya karışımlardır. Dünya Sağlık Örgütü tarafında yapılan kılavuzlarda ismi geçen 700 pestisitin 33 adeti insan sağlığı için aşırı derecede tehlikeli, 48 adeti ciddi derecede tehlikeli, 118 adeti orta derecede tehlikeli, 239 adeti de az derecede tehlikeli olarak sınıflandırılmakta.

Birçok tipte pestisit bulunmaktadır. İnsektisit, Fungusit, Herbisit, Mollusit, Rodensit, Nematisit, Akarisit pestisit tiplerinden bazılarıdır. Her biri farklı farklı canlı ve organizmalara karşı etkilidir. Bu madde ve karışımların uygulanması sprey şeklinde gerçekleşmektedir. Sprey uygulamasının ardından adsorpsiyon olayının gerçekleşmesi ile pestisitler sebze ve meyvelern üzerine tutunurlar.

Tarım ilaçları sonucu pestisitleri üzerinde en çok bulunduran bazı sebze ve meyveler şunlardır:

  • Elma (Pestisit oranı %99)
  • Şeftali (Pestisit oranı %98)
  • Nektarin (Pestisit oranı %97)
  • Çilek
  • Üzüm
  • Kereviz
  • Ispanak

Tarım İlacı Zararları Nelerdir?

Pestisitler amaç olarak yıkıcı olan maddelerden oluşturulduğu için insan vücudundaki organizmalara da benzer davranış gösterebilirler. Pestisitleri vücudumuza almamızın sonucunda kısa dönemde karşılaşılacak etki alerjik reaksiyonlardır. Bunun dışındaki etkileri uzun süreçte baş gösterebilir.

Pestisit maddelerin sebze ve meyvelere tutunması sırasında etrafta olan kişiler ise daha farklı sorunlar ile karşılaşabilmektedirler. En sık karşılaşılan etki akut zehirlenmeler olduğu gibi uzun vadede sayısal ve yapısal kromozom anormallikleri ortaya çıkabilmektedir. Bunu yanı sıra pestisit madde kaynaklı kanserler de görülebilmektedir.

Kas sistemi, böbrek ve karaciğere de ciddi derecede zarar vermektedir. Hamile kadınların bu maddeler ile ne üretim ne de tüketim aşamasında karşılaşmaması gerekir. Bebek için düşük tehlikesi oluşabilir. Hem üretim hem de tüketim aşamasında hem yetiştiriciye hem de tüketiciye zarar verme potansiyeli yüksektir.

Tarım İlaçları Etkilerinden Nasıl Korunur?

Yukarıda bahsettiğimiz gibi ciddi yan etkileri olan tarım ilaçlarına yönelik önlem almak oldukça önemlidir. En basit çözüm çiftçiler için ilaçlama işlemini olabildiğince yapmamak, tüketiciler için de organik ürünleri tüketmektir. Fakat günümüz şartlarında her ikisini de gerçekleştirmek zor olabilmektedir.

Eğer ilaçlama yapmak zorunda iseniz kaliteli ve doğru ekipmanlar ile uzmanların eşliğinde yapmalısınız. Yanlış kullanımlar pestisitleri daha toksik hale getirebilir. Pestisit uygulanan yüzeylere direkt olarak temas etmemek ve solumamak da oldukça önemlidir.

Tüketicilerin yapması gereken ise uzmanlar tarafından verilen formülleri kullanmasıdır. Sebze ve meyve yüzeyindeki pestisitleri arındırmanın birçok yolu vardır. Bunlardan en çok uygulananın sirkeli su formülüdür.

1 bardak su, 1 bardak beyaz sirke, 1 yemek kaşığı tuz ve yarım limonu karıştırıp bir sprey şişesine koyun ve sebze-meyve üstüne bu karışımı sıkın, 5 dakika beklemenin ardından durulayıp tüketin. Bir diğer yöntem ise 10 gram İngiliz karbonatını 1 litre su içerisine ekleyip karıştırın. 8 dakika boyunca bu çözeltide bekleyen sebze ve meyveler pestisit kalıntılarından arınacaktır.

ETİKETLER: , ,
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.