Geniz Eti – Adenoid

14.10.2011
2.544
Geniz Eti – Adenoid

Geniz eti burun arkasındaki boşlukta yer alan lenfoid doku kitlesidir. Bu boşluğu doldurarak kulak ve burun belirtilerine yol açabilir. 2 yaşından itibaren sık üst solunum yolu enfeksiyonları sonucu geniz eti büyümeye başlayabilir,6 yaşına kadar maksimum büyüklüğe ulaşır.12 yaşında genellikle küçülmüş olur.

GENİZ ETİ BÜYÜMESİ BELİRTİLERİ BURUN BELİRİTLERİ: Büyümüş geniz eti burun tıkanıklığı yaparak ağız solunumunu zorunlu kılabiir. Devamlı ağızdan soluyan çocuklar ağzı açık dururlar,ön kesici dişler öne çıkıtır,burunlar dardır. Burun tıkanıklığı ve müzmin geniz eti enfeksiyonu nedeniyle burun ve geniz akıntısı sık görülür. Bu akıntı tekrarlayan boğaz ve akciğer enfeksiyonlarına yol açar. Burun tıkanıklığı nedeniyle horlama ve solunum durması (apne ) görülebilir. Bu çocuklar gündüzleri huzursuz ve uykulu olurlar,beyinsel ve fiziksel olarak akranlarının düzeyinde olmayabilirler. Burundan nefes alınamadığı için sinüslerin havalanması ve drenajı mümkün olmaz. Bu hastalarda antibiyotik tedavisi yararsızdır. Geniz etinin alınması ile sinüzit kendiliğinden düzelir.

KULAK BELİRTİLERİ: Geniz eti kulağı etkileyerek orta kulak iltihabı veya orta kulakta sıvı toplanmasına neden olabilir. Bu da işitme kaybı ortaya çıkarabilir.

TANI Tanısı kolaydır. Burun tıkanıklığı ve kulak yakınması olan çocuklarda tanı genellikle belirgindir. Bu çocukların sesleri burundandır ve sanki devamlı nezleymiş gibi konuşurlar. Endoskopik muayene yöntemiyle burun içi incelenerek geniz eti ve geniz bölgesi değerlendirilir. Geniz eti için röntgen filmi çekilebilir. Geniz bölgesinin parmakla muayenesi en güvenilirbilgiyi vermekle birlikte çocuk için hoş olmayan bir muayene şeklidir.

TEDAVİ Tekrarlayan orta kulak iltihabı,orta kulakta sıvı birikmesi,sinüzit ile birlikte burun tıkanıklığına yol açan geniz etinin cerrahi olarak alınması gereklidir. Geniz eti ameliyatı genel anestezi altında sırtüstü yatar pozisyonda kazıyarak yapılır. En uygun yaş 3-4 yaştır. Bu yaşta yüz gelişimi hızlandığından ameliyat yapmamak yüz iskeletinin bozuk gelişmesine neden olur. Bu nedenle geniz eti burun tıkanıklığına yol açıyorsa gecikmeden alınmalıdır. Gerek duyulursa daha küçük yaşlarda da geniz eti ameliyatı yapılabilir. Geniz eti ameliyatı sonrası çocukların sesi incelebilir ve genelde bu durum kendiliğinden düzelir. Operasyon sonrası bazı çocuklarda hızlı kilo artışı görülür.geniz eti bazı çocuklarda tekrar büyüyebilir. Kanama bozukları ,aktif enfeksiyon ve yarık damak varsa bu ameliyat bu sorunlar düzelinceye kadar yapılmaz.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.