Çocuklarda Diş Fırçalama Teknikleri

Çocuklarda Diş Fırçalama Teknikleri

Diş Fırçalama Eğitimi Bireyler için ağız bakımına erken yaşlarda başlamak fazlasıyla önemlidir. Ağız hijyeni kurallarını, alışkanlık edinerek genç yaşlarda öğrenmek, uzun vadede ağız sağlığı için önemlidir. Anne ve babalar, çocuklarına bazı gerekli ve zorunlu adımlar ile diş fırçalamayı öğretmelidir.

Diş Fırçalamaya Erken Yaşta Başlamak

İyi ağız hijyenine sahip olabilmek için diş fırçalama alışkanlığına erken yaşta başlanmalıdır. Her yemek yeme işleminden sonra bebeklerin ağzı temizlenebilir. Bu temizleme için en doğru yöntem ise bir elle bebeğin başı tutulurken diğer el ile de bebeğin ağzı temiz ıslak gazlı bez veya ıslak bez temizlenmelidir. Aynı zamanda bebeklerin dişleri ilk diş çıktıktan sonra fırçalanmaya başlanmalıdır.

Diş Fırçalama Teknikleri Nelerdir

Bir bebeğin dişleri çıktıktan sonra diş fırçalamaya başlanmalıdır. Bebeğin dişleri, yumuşak ve ince kıllı, yaş aralığına uygun bir diş fırçası su kullanılarak ıslatılıp fırçalanmalıdır. Eğer florür içerikli bir diş macunu, bebeğin ilk yaşına girmesinden önce kullanılmak istenilirse, önce bir diş doktoruna veya çocuk doktoruna sormak gereklidir.

Türk Pedodonti Derneği, bebeklerin ilk dişlerinin fırçalanmasından itibaren 3 yaşına girene kadar sürüntü tekniği ile ya da pirinç tanesi boyutun diş macunu kullanarak fırçalamayı önermektedir. Çocuklar 3 yaşına girdikten sonra yutkunma refleksi gelişmeye başladığı için bezelye tanesi büyüklüğünde diş macunu kullanımına başlanmalıdır. 6 ve 8 yaş aralığında olan çocuklar ebeveynlerin yönlendirmesi ile dişlerini kendi başlarına fırçalamaya başlayabilirler.

Anne veya baba, çocuklarının ağızlarında belirli alanların fırçalanmadığından emin olamazlarsa, çocuklarının dişlerini belli sıklıklarla onlar öğrenene kadar kontrol etmelidirler. Aynı zamanda ebeveynler çocuklarını, sabah ve akşam olmak üzere günde en az iki defa, yumuşak ve ince kıllı bir diş fırçasıyla fırçalamaya isteklendirmelidirler.

Eğer erken yaşlarda daha sert kıllı fırçalar kullanılmaya başlanırsa çocukların dişlerinde aşınma görülmeye başlanır. Bu yüzden çocuklarda yumuşak diş fırçası kullanımına oldukça önem verilmelidir. Pille veya elektrikle çalışan diş fırçaları da diş plaklarını dişlerden ve diş etlerinden kibarca çıkarmak için kullanılabilir.

Çocukların diş fırçaları en az her üç ayda bir değiştirilmelidir. Soğuk algınlığı veya grip gibi hastalıklar yaşandıktan sonra, hastalığın tekrar yaşanma ihtimalini veren mikropların oluşmasını önlemek için diş fırçaların değiştirilmesi gerekir.

Çocuklar da Diş Fırçalama Yöntemleri

Küçük yaşlardaki çocuklar dişlerini nasıl düzgün ve olması gerektiği şekilde fırçalayacaklarını bilemedikleri için, bu noktada anne ve babalar yardımcı olmalıdır. Anne ve babalar, çocuklarına aşağıdaki adımları izleyerek nasıl diş fırçalayabileceklerini öğretmelidirler.

Çocukların dişlerini sağlıklı bir şekilde fırçalamak için anne baba veya çocuk, yumuşak kıllı özelliğe sahip olan diş fırçasını üst ve alt damakta ki dişlerin diş etlerine doğru mümkün olduğunca 45 derecelik bir açıda tutmalıdır.

Diş fırçasını, dişler ve diş etleri arasında kısa ve yavaş vuruşlarla ileri geri hareketler ile dikkatlice düzgün hareketler yapılmalıdır. Bu teknik devamlı olarak, her bir damakta ki dişin iç ve dış yüzeyi boyunca bu şekilde devam ettirilmelidir.

Fırçanın uç kısmının, üst ve alt ön dişlerin arkasına yetişebilmesi için dik olarak kullanılmalıdır.

Yüzeydeki bakterileri temizlendiğinden emin olunabilmesi için dil de fırçalanmalıdır.Yukarıda saymış olduğumuz adımları ebeveynler çocuklarına düzenli olarak yaptırarak alışkanlık haline getirebilirler. Bu alışkanlığı sağlamak için bazen diş fırçalama işlemini çocuklar için eğlenceli hale getirerek sağlanabilir.

Ebeveynler çocuklarının dişlerini belli sıklık ve düzenli aralıklarla diş hekimine göstermelidir. Çocuğa erken yaşlarında öretilen bu beceri, sürekliliğini koruyarak yetişkinlik dönemine kadar sürmesi ihtimaldir.

 

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.